Boekentips over hoogbegaafdheid bij volwassenen

Hoogbegaafde volwassenen, zet je gaven intelligent en positief in

Noks Nauta & Rianne van de Ven e.a.

Dit boek raakt de vele facetten van hoogbegaafdheid: zoals anders zijn, eenzaamheid, kritiek en doorzettingsvermogen. Er komen herkenbare vraagstukken die aanbod die je kunnen helpen hoogbegaafdheid te begrijpen en om actie te ondernemen nu je weet dat je hoogbegaafd bent.  Dit boek is opgedeeld in handige hoofdstukken waar je makkelijk in heen en terugbladert. Het is een aanrader voor de mensen die net in contact komen met hoogbegaafdheid.

Meer dan Intelligent, de vele gezichten van hoogbegaafdheid, voor jongeren en volwassenen

Tessa Kieboom

Het is een boek uit gebaseerd op jarenlange ervaring en geeft een dieper inzicht in hoogbegaafdheid. Het is prettig opgebouwd en legt goed uit wat hoogbegaafdheid inhoudt en gaat ook in op de mogelijke valkuilen. In het boek wordt een onderscheid gemaakt in drie types hoogbegaafden en hoe zij omgaan met hun hoogbegaafdheid.Met mooie, heldere voorbeelden wordt dit uitgelegd. Een echte aanrader dit boek!

Hoogbegaafd. Dat zie je zo

Maud Kooijman – van Thiel

Dit boek begint met het verhaal van Nina. Een (voor mij) herkenbaar verhaal over hoogbegaafdheid waardoor meteen de toon van het boek gezet wordt. Het gaat over de lat hoog leggen, fouten maken, logische keuzes die niet zo logisch zijn. Daarna gaat het boek in op een model voor hoogbegaafdheid dat is gecreëerd in Nederland: het Dephi-model. De combinatie van de verhalen van de ervaringsdeskundigen met het onderzoek naar de gemene deler bij hoogbegaafdheid leidt tot een prettig leesbaar boek, maar ook vooral een functioneel model waar de hoogbegaafden die ik heb gesproken zich allemaal in herkennen.

Uitzonderlijk talent, Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels

Frans Corten

Hoe je als vreemde vogel toch je weg kunt vinden.

Tips en inzichten.

Hoogbegaafd,  Als je kind (g)een Einstein is

Tessa Kieboom

Herkenning van hoogbegaafdheid bij kinderen en hoe er mee omgaan. Als je kind buiten de boot valt: onderpresteren, niet presteren, uitvallen door somberheid, of ordeverstorend gedrag. Het kan zomaar dat je kind hoogbegaafd is. Hoogbegaafdheid betekent niet dat je alle antwoorden weet, maar juist dat je veel vragen stelt. 

Slim maar … Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken

Richard Guare, Peg Dawson

SLimme kinderen & volwassenen leren hun executieve vaardigheden soms niet op de juiste manier inzetten. Dit boek geeft inzicht in wanneer een gemiddeld kind bepaalde dingen hoort te kunnen: plannen, emotioneel reageren, orde houden, etcetera. Het zorgt voor inzicht in de executieve functies en oefeningen om executieve functies te versterken.

Hoogbegaafd, nou en? ontdek-boek over hoogbegaafdheid

Wendy Lammers van Toorenburg

Boek over hoogbegaafdheid, speciaal voor kinderen.

Met grote letters, gaat in op hoe je kunt voelen als kind als je hoogbegaafd bent. Het is een mooi boek met wat oefeningen. Handig om als ouders te gebruiken om in gesprek te raken met je kind.


De kenmerken van hoogbegaafdheid

Drie belangrijke onderdelen bij hoogbegaafdheid.
Meer over de kenmerken van hoogbegaafdheid: kijk op de pagina ‘begaafd & gevoelig’.