Positieve Sensitiviteit

*O.a. gebaseerd op de hyperprikkelbaarheden van Dabrowsky

Sensitief zijn is meer prikkels opmerken en dieper verwerkt. Het gaat om genieten van prikkels, intens leven en zijn wie je bent. Sensitiviteit kun je niet wegademen of mindful-weg-mediteren. Wat wel? Je kunt jezelf begrijpen en omarmen. You rock!

Ben jij sneller en heftiger geprikkeld dan je medemens? Er zijn vier kenmerken waaraan je hyperprikkelbaarheid, ofwel Superstimulans, kun herkennen:

  • je reageert heftiger dan verwacht 

  • de reactie duurt langer dan gemiddeld te verwachten is

  • je weet niet altijd waarom/waarop je ineens reageert, en

  • er ontstaat een lichamelijke reactie: blozen, trillen, hoofdpijn, buikpijn. Dit kun je in meerdere of mindere mate ervaren.

 

En wist je dat je geprikkeld kunt zijn op meerdere gebieden:

Psychomotorisch --> lekker bewegen

Zintuiglijk --> intens genieten van sensaties

Verbeeldend --> fantaseren en beeldend

Cognitief --> veel denken en informatie verzamelen

Emotioneel --> intens (aan)voelen

Ontdek nu hoe jouw sensitiviteit voor jou werkt! Met alle positieve kanten + valkuilen!

Gun jezelf deze stap naar positieve sensitiviteit!

  • Je leert meer over jouw hoogsensitiviteit

  • Jouw belangrijkste prikkels

  • Op maat gemaakt

  • Inzicht in hoe je positief omgaat met prikkels

  • Inzicht in je valkuilen

  • Inzicht in jouw reis op weg naar persoonlijke groei

Voorbeeld

Onder de beknopte grafiek. Hiernaast de uitgebreide grafiek. Inclusief een korte beschrijving.

sensitiviteit in grafiek.png
Schermafbeelding 2021-07-06 om 15.23.33.png
Schermafbeelding 2021-07-06 om 15.23_edi

Hoewel bijna op alle gebieden hoog gescoord word, hebben de individuele gebieden extra hoge uitschieters (interne emotie, verbeelding, reuk, gehoor en taal).
 

Deze persoon zal goed kunnen praten over emoties die intern leven, daarnaast is er sprake van een hoge verbeelding, die samen met emotie en taal tot kunstzinnigheid zou kunnen leiden.

Voorbeeld van dieptegrafiek

Cognitie

De Intellectuele Superstimulans maakt dat je intellectueel sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen. Je hebt waarschijnlijk heel veel behoefte aan kennis en ontdekken, vragen stellen, ideeën, analyse, waarheid. 

Zintuiglijk

Als je zintuiglijk sneller en heftiger geprikkeld ben dan anderen, dan kun je dat merken doordat je (bepaalde) zintuigen sneller en dieper ervaart (reuk, smaak, tast, gehoor, zicht, denk ook aan seks).

Emotioneel

Als jij emotioneel sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan ervaar je jouw positieve en negatieve gevoelens met veel intensiteit. Je hebt veel behoefte aan verbinding met jezelf, anderen, de wereld. Jouw lichaam wordt ook gebruikt voor het uitdrukken van emotie in de vorm van blozen, zweten, trillen, spanning in de spieren.

Verbeelding

Als je verbeeldend sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan heb je waarschijnlijk een kleurrijk en beeldend taalgebruik, ben je associatief, heb je veel fantasie, herken je animisme (alle wezens, planten, dingen hebben een ziel), zie je mogelijkheden en kan je goed dromen. Misschien had je een denkbeeldige vriend of vriendin als kind.

Psychomotorisch

Als je psychomotorisch sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan heb je een constante behoefte aan beweging en actie. Vergelijk het met het duracellkonijn, gewoon lekker doorgaan! Herken je je hierin, dan ben je waarschijnlijk een ook iemand die veel praat en hou je van competitieve uitdaging.