top of page

Hoogbegaafdheid en je innerlijke wereld

Updated: Apr 10Hoogbegaafdheid - kenmerken in drie gebieden

De binnenwereld bij hoogbegaafdheid .

Dit is de eerste van drie blogposts over de kenmerken van hoogbegaafdheid binnen de drie gebieden:

  1. binnenwereld,

  2. buitenwereld &

  3. sociale interactie.

Mensen worden nogal eens verkeerd begrepen. Zo ook bij hoogbegaafdheid. En vaak begrijp je jezelf dan niet eens, laat staan dat de ander je kan begrijpen. Je wordt overschat of onderschat en misschien heb je wel eigenschappen die anders zijn dan bij de rest van de wereld?!


Hoogbegaafdheid en de binnenwereld

Er gebeuren zo veel dingen binnenin, die je niet kunt beoordelen vanaf de buitenkant. Gedrag en testen zeggen niet altijd wat je denkt, voelt en ervaart. Maar wat kun je dan allemaal niet zien? En wat merk je als hoogbegaafde zèlf wel, zonder dat iemand dat hoeft op te merken. Het plaatje hieronder geeft het weer: hoge intelligentie, enorme behoefte aan vrijheid & rijkdom aan emoties.

De binnenwereld bij hoogbegaafdheid

De binnenwereld bij hoogbegaafdheid

Hoge intelligentie

De binnenwereld bij hoogbegaafdheid

Hoge intelligentie

Deze lijkt logisch, toch…? Helaas zijn er vele hoogbegaafden die zichzelf niet bovengemiddeld intelligent vinden. Want, als je niet begrepen wordt door de ander, dan kan dat zomaar omslaan in een gevoel van ‘ik ben dom’. Misschien stel je veel vragen en voel je je daarom dom? Het kan zomaar zijn dat je eigenlijk heel slim bent en vragen bedenkt die anderen zich niet eens kunnen voorstellen. Een hoge intelligentie is een van de kenmerken in de binnenwereld bij hoogbegaafdheid.

🧠Je kunt snel informatie opnemen en schakelen tussen verschillende onderwerpen. Je ziet patronen tussen verschillende onderwerpen en legt verbanden die anderen wellicht niet leggen.

🧠Omdat je brein veel informatie tegelijk kan verwerken, heb je de behoefte meerdere dingen tegelijk op te pakken. Op die manier blijf je in constante uitdaging.

🧠Nadenken is een gegeven, je hoofd uitzetten is voor jou niet makkelijk. Ook dit gaat vanzelf, gedachten suizen voorbij zonder aanmoediging.

🧠Metadenken, ofwel, nadenken over nadenken. Je bent analytisch goed, dus je kunt jezelf goed challengen op het gebied van je eigen gedachten en acties. Waarom dacht ik dit, waarom deed ik dat, hoe kan ik dat de volgende keer beter, anders doen? Wat maakt dat bepaalde gedachten steeds in mijn hoofd zitten.

Enorme behoefte aan vrijheid

De binnenwereld bij hoogbegaafdheid

Enorme behoefte aan vrijheid

Wil je alles graag op je eigen manier doen? Je bent wellicht flexibel en past je mening aan als iemand een goed idee heeft, maar tot die tijd… Die enorme behoefte aan vrijheid is een van de kenmerken in de binnenwereld bij hoogbegaafdheid.

🐦Jij kiest wie je bent en bewandelt je eigen pad, je bent daarbij weinig beïnvloedbaar. Nieuwe mogelijkheden of nieuwe ideeën zul je integreren en kunnen je gedrag ineens veranderen, maar dit zal je eigen keuze zijn. Jij laat je liever niet leiden door anderen.*

🐦Graag druk je je eigen stempel op zaken. Als jij een idee hebt, wil je dat graag uitvoeren. Dit kan een standpunt zijn dat je verdedigt of een verbetering die je aanbrengt. De andere kenmerken van hoogbegaafdheid helpen je hierbij.

🐦Autonomie wordt vaak gebruikt als woord voor dit kenmerk, wat zoveel inhoud als: het vrijzijn van sturing van buitenaf.

* Een bekend gegeven van hoogbegaafden, meer bij vrouwen dan mannen, is dat ze zich al van jongs af aan hebben aangepast. Aanpassen is een valkuil voor hoogbegaafden mensen en een ongezonde overlevingsstrategie waarbij je de connectie met jezelf verliest. Dit gaat in alle gevallen gepaard met stress, die zich op verschillende manieren kan uiten; vermoeidheid en energiegebrek bijvoorbeeld. Vaak ook onzekerheid en een slecht zelfbeeld.

Rijkdom aan emoties

De binnenwereld bij hoogbegaafdheid

Rijkdom aan emoties

En dan die emoties, veel vrouwen (h)erkennen dit, maar veel mannen (h)erkennen dit minder, toch is het een van de kenmerken in de binnenwereld bij hoogbegaafdheid. Het sociaal wenselijke verschil tussen mannen en vrouwen speelt hier een rol. Misschien laat je als man je logica een verklaring geven voor je ervaring van emoties. Het wil namelijk niet zeggen dat je één brok emotie bent, fijngevoelig van binnen, dat ben je wel.

🥴Je ervaart veel emotie, dat betekent niet dat je perse een emotioneel persoon bent. Het betekent wel dat je instaat bent emoties bewust te ervaren en ze te herkennen. Je hebt een kleurrijk innerlijk en voelt de verschillende emoties intens.

🥴Op het moment dat je je erg bewust bent van je emoties en je maakt iets mee wat jou raakt, dan kun je overweldigd worden door de rijkdom van de emoties. Als je bijvoorbeeld muziek hoort die je raakt, een film ziet, of misschien gewoon bij mensen op straat die een beeld bij je oproepen. De emoties zijn dan diep en intens. Bij trauma’s kunnen de emoties de overhand krijgen, zoals bij iedere ander.

🥴In combinatie met de andere kenmerken van hoogbegaafdheid, ben je ook goed in het analyseren van je gevoel. “ik voel dit omdat”, dan kan je soms helpen om gevoel een plek te geven en te accepteren. Het kan ook averechts werken als er negatieve gedachten aangekoppeld worden: “ik mag dit niet voelen”.

🥴Andersom kun jij ook voelen aan gedachten, wat doet een bepaalde gedachte met je?

🥴Wist je dat hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid hand in hand gaan? Dat laat je misschien niet zien, want je aanpassen kun je misschien ook wel heel goed, meer hier over in de post over de buitenwereld.

Gevormd vanaf je geboorte

Al deze dingen zijn kenmerken in de binnenwereld bij hoogbegaafdheid en ze zijn al aanwezig vanaf de geboorte. Stel je eens voor hoe je gevormd kunt worden als jouw binnenwereld intenser, sneller en eigenwijzer (laten we het even zo noemen) is. Wat doet dat met jouw blik op de wereld? Hoe manoeuvreer jij in de wereld?

Die laatste vraag zal ik grotendeels beantwoorden in mijn volgende post over hoogbegaafdheid & sociale interactie en de post hoogbegaafdheid & de buitenwereld.

Binnenkort komt deze informatie en meer, gebundeld in een (e)boek. Alvast meer weten? Stuur me een berichtje! Altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen en oude bekenden weer te spreken!

Je kunt me ook vinden op instagram (@considerabel).


Meer berichten gerelateerd aan hoogbegaafdheid?

302 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page