top of page

De druk van Moeten

De druk van Moeten

en de zachtheid van Willen

Moeten en willen, twee van die simpele woordjes die we dagelijks gebruiken. Maar toch zo sterk en zo krachtig. Ik schreef er al eerder een blog over, maar het blijft me boeien hoe mooi het gebruik van moeten en willen kan zijn.

Nog steeds hoor ik cliënten vaak zeggen ‘ik moet’ en ‘ik zou eigenlijk moeten’ en daar ga ik het vandaag met je over hebben.

Ik moet

Als je het idee hebt dat je heel veel moet levert dat je veel druk op. Je moet misschien presteren bij je baan. Of je moet werk zoeken omdat je werkloos bent, of je moet voor een ander zorgen omdat het je vak is, of omdat je denkt/weet dat een ander het niet zelf kan. Heel veel dan de dingen die we moeten, moeten we niet echt, tenminste, dat vind ik.

Ik wil

Ook voor de meest basale dingen zoals: ik moet eten, kun je het woordje ‘moet’ vervangen door ‘wil’. En dan klopt het nog steeds, want je wilt eten. Niemand stopt verplicht eten in je mond (tenminste dat hoop ik dan, anders moet je het me laten weten, dan hebben we een heel ander probleem). Dus nee, het moet niet, jij wilt het. Jij wilt eten. Je hebt namelijk honger of trek, of misschien heb je gewoon een fijn idee bij dat koekje dat nog op je ligt te wachten.

Ja, maar als ik niet eet ga ik toch dood? Dus het moet!

Mijn antwoord is simpel: wil je dood? Waarschijnlijk niet (en trouwens, van een keer niet eten ga je echt niet zomaar dood), dus je wilt níet dood en omdat te voorkomen wíl je eten.

Zo kun je alle dingen die je móet van jezelf afpellen en eens onderzoeken welke motivatie er voor jou achter zit. Als je ontdekt dat je iets eigelijk niet wilt, is dat ook een mooi inzicht. Waarom doe je het dan? Ik daag je uit om me een ‘moet’ te geven die echt een ‘moet’ is en niet een verkapte ‘wil’.

Willen is veel zachter

Zodra je je bewust ‘ik wil’ zegt in plaats van ‘ik moet’ zul je merken dat er veel druk van je afvalt, dat je ineens liever bent voor jezelf en anderen. Het is eigenlijk een soort magie. Iets willen is zo veel fijner dan iets moeten. En omdat je de meeste dingen vooral jezelf oplegt, zijn het toch al dingen die je wil. Wil ze dan ook!

Ik zou eigenlijk moeten

Ha, die vind ik. nog mooier. Ik ben de eerste die toegeeft dat ik dat echt vaak hebt gezegd. Vooral over sporten. Ik heb echt een hekel aan sporten. Maar goed, het is gezond, toch? Dus moet het wel, eigenlijk zou het moeten. WRONG! Ik zou eigenlijk moeten betekent eigenlijk: ik heb eigenlijk geen zin om. Probeer het maar eens uit: ik zou eigenlijk moeten afvallen, moeten stoppen met roken, mijn moeder moeten bellen, meer tijd moeten besteden aan acquisitie, etcetera.

Ik heb zin om

De dingen die je ‘eigenlijk zou moeten’ die komen voort uit een overtuiging die misschien niet meer bij je past, of een die is opgelegd door de maatschappij (en ook niet bij je past). Vorm het om en zeg: ik heb zin om… En vul het dan in. Voor mij gaat het bijvoorbeeld over acquisitie. Maar nee, ik heb geen zin in acquisitie, waar ik zin in heb is meer klanten en meer inkomen, leuke nieuwe trajecten, daar heb ik zin in. Die acquisitie is slechts een middel en blijkbaar een middel dat ik niet erg aanlokkelijk vind.

Hoe kan ik wat niet leuk is, leuk maken? Zoeken naar een alternatief, berusten in je lot, of #pwd toepassen. Playful work design geeft je een oplossing om minder leuke dingen leuker te maken. Denk aan dit filmpje of lees deze blog eens. De basis is dat je zelf je eigen twist aanbrengt om minder leuk werk leuk te maken, door creativiteit of uitdaging.

10 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page