top of page

De relatie met jezelf staat altijd voorop!

Mensen vinden me egocentrisch. Want ik kies in de eerste plaats voor mezelf. Dat heb ik deze week nog gehoord van mensen die heel dicht bij me staan. Maar, ik hoorde het al vaker. Ik ben daar helemaal tevreden mee.


Je moet ander voor laten gaan om goed te coachen

Tijdens een assessmentgesprek over de Big Five is me verteld dat ik waarschijnlijk niet geschikt zou zijn als coach, omdat ik bezit over te weinig aanpassingsvermogen, ik vond het belang voor mijzelf belangrijker dan het belang van de ander.

Ik snapte het niet. Juist als coach moet je toch je eigen shit op orde hebben? Juist als coach moet je toch je eigen grenzen kennen? Juist als coach moet je toch bij jezelf kunnen blijven.

Ik snapte het inderdaad niet, werd me verteld, dat was logisch, want dat kwam ook uit het assessment *kots*.

Ik greep terug naar mijn overtuiging dat je als mens sterker in je schoenen staat als je handelt naar wat goed is voor jou. Dat je mensen beter kunt helpen als je handelt naar wat goed is voor jou.

De discussie werd niet echt gewaardeerd en ik voelde me meer en meer onbegrepen, als of ik handelde uit gewin, of bezit. Dat was het helemaal niet. Ze haalde een voorbeeld aan: Ghandi, die deed alles voor andere mensen, en was toch een goed mens, een sterk mens?

Ja, daar was ik het ten dele mee eens. Ik ken Ghandi niet persoonlijk en heb me nooit in hem verdiept, maar... Ik kan me zo voorstellen dat Ghandi handelde zoals hij handelde omdat het goed voelde voor hem, omdat hij er gelukkig van werd, omdat hij dacht en voelde goed bezig te zijn. Eigen belang. En in zijn eigen belang wilde hij de mensheid helpen, wilde hij er zijn voor de ander, niet ten koste van zich zelf, maar ten goede van zichzelf.

Wederom werd me verweten dat ik het echt niet begreep en dat het assessment altijd klopte.

Oké. Misschien snap ik het niet, dat kan altijd. Toch is het mijn overtuiging. Overtuigingen kleuren je leven, dat weet ik. Hoe denken jullie er over?

De relatie met jezelf

Coaching bij mij gaat over de relatie met jezelf. Het gaat over wat goed voelt voor jou, waar jij met liefde voor kunt kiezen. Je eigen grenzen kennen, je eigen waarden kennen, je lichaamssignalen herkennen. Helemaal ok zijn met jezelf. Ook als dat soms egocentrischer is dan de maatschappij vindt dat je moet zijn.

Welke relatie wil jij met jezelf?

Welke relatie wil jij met jezelf en wanneer is de relatie met de ander belangrijker dan die met jezelf (ik denk 'nooit', maar.. sta open voor jullie ideeën)?

76 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page