Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Bijgewerkt op: 17 mei 2021Hoogbegaafdheid - kenmerken in drie gebieden

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Dit is de derde en laatste van drie blogposts over de kenmerken van hoogbegaafdheid drie gebieden:

  1. binnenwereld,

  2. sociale interactie &

  3. buitenwereld.

Mensen worden nogal eens verkeerd begrepen. Zo ook bij hoogbegaafdheid. En vaak begrijp je jezelf dan niet eens, laat staan dat de ander je kan begrijpen. Je wordt overschat of onderschat en misschien heb je wel eigenschappen die anders zijn dan bij de rest van de wereld?!

In de vorige posts zijn de kenmerken van de binnenwereld & sociale interactie van hoogbegaafde personen aanbod gekomen, iedere hoogbegaafde heeft een hoge intelligentie, een enorme behoefte aan vrijheid en heeft een rijkdom aan emoties, verder herkennen hoogbegaafde personen: veel verder kijken dan anderen, groot rechtvaardigheidsgevoel en je anders voelen.

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Vandaag gaat de post over hoogbegaafdheid en omgaan met de buitenwereld (zonder dat er perse anderen bij betrokken zijn). In de buitenwereld kom je in aanraking met informatie, zoals zintuiglijke indrukken uit de fysieke wereld, gevoel, tastbare en ontastbare zaken. Hoogbegaafde personen herkennen dan dat ze in de materie duiken, dat ze een wens hebben om te creëren en dat ze veel waarnemen.

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Ergens induiken

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Ergens induiken

Ergens induiken betekent in dit geval dat je nieuwe informatie graag tot je neemt, omdat je wilt weten hoe dingen in elkaar zitten. Waarom werken dingen zoals ze werken? Net als met de meeste kenmerken van hoogbegaafdheid komt ook dit kenmerk het meest naar voren als het over een onderwerp gaat dat je interesse heeft, dan kun je echt helemaal los gaan!

🦆Je wilt het fijne van dingen weten, je zult niet klakkeloos iets van iemand aannemen, maar zelf onderzoek doen, doorvragen, het van een andere kant bekijken.

🦆Je leert het liefst steeds nieuwe dingen, een vak leren is voor jou niet voldoende. Wat je doet, wil je goed doen en er alles van weten. Zodra het niet interessant meer is ga je naar het volgende.

🦆Je bent dan ook nieuwsgierig naar van alles.

🦆Dit kenmerk zorgt samen met je andere kenmerken voor een verlangen om te ontdekken en als het ontdekt is, dan ga je graag op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Keer op keer duik je in nieuwe informatie.

Wens om te creëren

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Wens om te creëren

Iedere hoogbegaafde die ik tot nu toe gesproken heb geeft aan dit kenmerk te herkennen, daarnaast vertellen ook de diverse boeken over dit kenmerk (zie literatuurlijst). Als hoogbegaafde heb je een intrinsieke motivatie om te creëren. Dit betekent niet dat iedere hoogbegaafde een kunstenaar is, want de wens om te creëren kan zich op verschillende manieren uiten. Zo zijn er verschillende mensen in mijn praktijk die bezig zijn met het bouwen/verbouwen van een huis.

🛠️Creatieve uiting van jouw creatie: maken van kunst. Hiermee kun je jouw stempel op dingen drukken.

🛠️Maken van oplossingen / eigen ideeën. Als je een idee of oplossing heb, wil je dit tot uiting brengen. Je ziet opties en mogelijkheden en gaat aan de slag. Bijvoorbeeld het bouwen van een huis, het maken van een e-learning of je eigen onderneming.

🛠️Als je in een training of opleiding iets geleerd hebt (waarbij het kwartje is gevallen), wil je dit ook direct toepassen. De nieuwe informatie is voor jouw meteen een experiment om een nieuwe weg in te slaan.

🛠️Je geeft je eigen draai aan iets om het passend te maken, denk hierbij aan bedrijfsprocessen verbeteren, regels en afspraken die veranderd kunnen worden. Maar ook aan presentaties, plaatjes, rapporten, of andere hulpmiddelen die net even getweakt kunnen worden.

Veel waarnemen

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Veel waarnemen

Een van de mooiste omschrijvingen van dit kenmerk vond ik in het boek “meer dan intelligent” van Tessa Kieboom. Hoogbegaafden zijn als het ware met een vergrootglas geboren, door dat vergrootglas worden de zintuigen vergroot en neem je meer waar. Bewustzijn van dat vergrootglas is een van de eerste stappen naar ‘zijn wie je bent’ (ipv je anders moeten / willen voordoen). Het zijn trouwens niet alleen de zintuigen die vergroot zijn, zoals je in andere kenmerken al hebt kunnen lezen.

🔊Je zintuigen werken dus beter dan bij andere mensen, een geur of een smaak bijvoorbeeld, kan jou meer raken dan een ander.

🔊Daarnaast kan het ook zijn dat je minder filtert.