top of page

Hoogbegaafdheid en de buitenwereldHoogbegaafdheid - kenmerken in drie gebieden

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Dit is de derde en laatste van drie blogposts over de kenmerken van hoogbegaafdheid drie gebieden:

  1. binnenwereld,

  2. sociale interactie &

  3. buitenwereld.

Mensen worden nogal eens verkeerd begrepen. Zo ook bij hoogbegaafdheid. En vaak begrijp je jezelf dan niet eens, laat staan dat de ander je kan begrijpen. Je wordt overschat of onderschat en misschien heb je wel eigenschappen die anders zijn dan bij de rest van de wereld?!

In de vorige posts zijn de kenmerken van de binnenwereld & sociale interactie van hoogbegaafde personen aanbod gekomen, iedere hoogbegaafde heeft een hoge intelligentie, een enorme behoefte aan vrijheid en heeft een rijkdom aan emoties, verder herkennen hoogbegaafde personen: veel verder kijken dan anderen, groot rechtvaardigheidsgevoel en je anders voelen.

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Vandaag gaat de post over hoogbegaafdheid en omgaan met de buitenwereld (zonder dat er perse anderen bij betrokken zijn). In de buitenwereld kom je in aanraking met informatie, zoals zintuiglijke indrukken uit de fysieke wereld, gevoel, tastbare en ontastbare zaken. Hoogbegaafde personen herkennen dan dat ze in de materie duiken, dat ze een wens hebben om te creëren en dat ze veel waarnemen.

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Ergens induiken

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Ergens induiken

Ergens induiken betekent in dit geval dat je nieuwe informatie graag tot je neemt, omdat je wilt weten hoe dingen in elkaar zitten. Waarom werken dingen zoals ze werken? Net als met de meeste kenmerken van hoogbegaafdheid komt ook dit kenmerk het meest naar voren als het over een onderwerp gaat dat je interesse heeft, dan kun je echt helemaal los gaan!

🦆Je wilt het fijne van dingen weten, je zult niet klakkeloos iets van iemand aannemen, maar zelf onderzoek doen, doorvragen, het van een andere kant bekijken.

🦆Je leert het liefst steeds nieuwe dingen, een vak leren is voor jou niet voldoende. Wat je doet, wil je goed doen en er alles van weten. Zodra het niet interessant meer is ga je naar het volgende.

🦆Je bent dan ook nieuwsgierig naar van alles.

🦆Dit kenmerk zorgt samen met je andere kenmerken voor een verlangen om te ontdekken en als het ontdekt is, dan ga je graag op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Keer op keer duik je in nieuwe informatie.

Wens om te creëren

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Wens om te creëren

Iedere hoogbegaafde die ik tot nu toe gesproken heb geeft aan dit kenmerk te herkennen, daarnaast vertellen ook de diverse boeken over dit kenmerk (zie literatuurlijst). Als hoogbegaafde heb je een intrinsieke motivatie om te creëren. Dit betekent niet dat iedere hoogbegaafde een kunstenaar is, want de wens om te creëren kan zich op verschillende manieren uiten. Zo zijn er verschillende mensen in mijn praktijk die bezig zijn met het bouwen/verbouwen van een huis.

🛠️Creatieve uiting van jouw creatie: maken van kunst. Hiermee kun je jouw stempel op dingen drukken.

🛠️Maken van oplossingen / eigen ideeën. Als je een idee of oplossing heb, wil je dit tot uiting brengen. Je ziet opties en mogelijkheden en gaat aan de slag. Bijvoorbeeld het bouwen van een huis, het maken van een e-learning of je eigen onderneming.

🛠️Als je in een training of opleiding iets geleerd hebt (waarbij het kwartje is gevallen), wil je dit ook direct toepassen. De nieuwe informatie is voor jouw meteen een experiment om een nieuwe weg in te slaan.

🛠️Je geeft je eigen draai aan iets om het passend te maken, denk hierbij aan bedrijfsprocessen verbeteren, regels en afspraken die veranderd kunnen worden. Maar ook aan presentaties, plaatjes, rapporten, of andere hulpmiddelen die net even getweakt kunnen worden.

Veel waarnemen

Hoogbegaafdheid en de buitenwereld

Veel waarnemen

Een van de mooiste omschrijvingen van dit kenmerk vond ik in het boek “meer dan intelligent” van Tessa Kieboom. Hoogbegaafden zijn als het ware met een vergrootglas geboren, door dat vergrootglas worden de zintuigen vergroot en neem je meer waar. Bewustzijn van dat vergrootglas is een van de eerste stappen naar ‘zijn wie je bent’ (ipv je anders moeten / willen voordoen). Het zijn trouwens niet alleen de zintuigen die vergroot zijn, zoals je in andere kenmerken al hebt kunnen lezen.

🔊Je zintuigen werken dus beter dan bij andere mensen, een geur of een smaak bijvoorbeeld, kan jou meer raken dan een ander.

🔊Daarnaast kan het ook zijn dat je minder filtert. Waar de gemiddeld mens 5-9 prikkels filtert (verwerkt) uit de 4,2 miljoen prikkels per seconde, kunnen er bij de hoogbegaafde er een stuk meer tegelijkertijd binnenkomen.

🔊Wat je waarneemt kun je verwerken (door alle verbanden en schakels je je automatisch maakt). Soms intuïtief, soms logisch verklarend. Dit kan zich verschillend uiten:

  1. Groepsdynamieken goed kunnen peilen

  2. Fijngevoeligheid voor muziek en tonen

  3. Smaken tot in detail onderscheiden

  4. Emoties van anderen lezen

🔊Hoe meer je je eigen waarneming begrijpt en vertrouwt, hoe meer je er een kwaliteit van kunt maken.

Gevormd vanaf je geboorte

De kenmerken van hoogbegaafdheid en de buitenwereld zijn al vanaf de geboorte aanwezig, misschien zelfs wel voor de geboorte. Als baby ben je misschien wel erg onderzoekend, wil je veel proberen. De wens om te creëren kan voor kinderen erg frustrerend zijn, omdat ze met hun handen niet kunnen maken wat wel in hun hoofd zit. Ook het vele waarnemen kan grote invloed hebben van jongs af aan, want kinderen kunnen snel de stemming in de klas aanvoelen of overprikkeld raken. Zowel kinderen als volwassenen mogen hier leren, dat zijn wie je bent, altijd goed genoeg is.

Stel je eens voor hoe je gevormd kunt worden als jij al van jongs af aan informatie anders verwerkt dan anderen en er ook anders mee omgaat. Wat doet dat met jouw blik op de maatschappij en de buitenwereld? Hoe manoeuvreer jij tussen alle prikkels?

Ik hoop dat het lezen van deze posts je al een beetje meer begrip geeft, dat je echt anders bent op sommige gebieden. En dat anders zijn niet erg is, dat je niet alleen bent. Je bent immers wie je bent en dat is hartstikke oké!

Contact over hoogbegaafdheid en de buitenwereld?

Binnenkort komt deze informatie en meer, gebundeld in een (e)boek. Alvast meer weten? Stuur me een berichtje! Altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen en oude bekenden weer te spreken!

Je kunt me ook vinden op instagram (@considerabel).


Meer berichten gerelateerd aan hoogbegaafdheid?

103 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentar


bottom of page