top of page

Hoogbegaafdheid en Sociale interactieHoogbegaafdheid - kenmerken in drie gebieden

Hoogbegaafdheid en sociale interactie

Dit is de tweede van drie blogposts over de kenmerken van hoogbegaafdheid drie gebieden:

  1. binnenwereld,

  2. sociale interactie &

  3. buitenwereld.

Mensen worden nogal eens verkeerd begrepen. Zo ook bij hoogbegaafdheid. En vaak begrijp je jezelf dan niet eens, laat staan dat de ander je kan begrijpen. Je wordt overschat of onderschat en misschien heb je wel eigenschappen die anders zijn dan bij de rest van de wereld?!

In de vorige post is de binnenwereld van hoogbegaafde personen aanbod gekomen, iedere hoogbegaafde heeft een hoge intelligentie, een enorme behoefte aan vrijheid en heeft een rijkdom aan emoties.

Hoogbegaafdheid en sociale interactie

Deze keer gaat het over hoogbegaafdheid en sociale interactie. In relatie tot anderen herkennen hoogbegaafden de volgende kenmerken: veel verder kijken dan anderen, groot rechtvaardigheidsgevoel en je anders voelen. Het gaat dus over wat je merkt als hoogbegaafde in sociale situaties.

Hoogbegaafdheid en sociale interactie

Hoogbegaafdheid en sociale interactie

Veel verder kijken

Hoogbegaafdheid en sociale interactie

Veel verder kijken / kritisch

Verder kijken dan anderen. Door de combinatie van jouw hersencapaciteit en jouw vermogen om veel waar te nemen (zie volgende post) zul je merken dat je vaak veel verder kijkt dan anderen.

🔎Jij ziet de mogelijkheden en ziet wat er allemaal kan.

🔎Omdat je het grote plaatje ziet en meer dan het grote plaatje, stel je vragen. Veel vragen stellen en nieuwsgierigheid is dus ook een onderdeel van dit kenmerk – hoe zit het met – wat als – en daarna? Je wilt het zelf graag begrijpen en wilt daarom vragen beantwoord hebben. Merk je regelmatig dat mensen je vragen onzinnig vinden, je vragen niet begrijpen of wegwimpelen, dan zul je wellicht ophouden met vragen stellen. Deze nieuwsgierigheid wordt trouwens vooral getriggerd bij onderwerpen die je interessant vindt. Word jouw interesse niet aangewakkerd, dan kun je waarschijnlijk je aandacht er niet bij houden. Vragenstellen en vooruit kijken zijn voor jou manieren om het interessant te houden.

🔎Je hebt een ideaalbeeld van het resultaat en ‘het’ moet aan jouw standaarden voldoen om goed te zijn.*

🔎Vanwege jouw hoge standaard ben je instaat geweldige prestaties neer te zetten.

🔎Je kunt kritisch zijn op jezelf en anderen. Soms is het eigenlijk geen kritiek; omdat je verder kijkt zie je meer dan anderen en dat wil je graag gebruiken. Maar omdat anderen dat niet op die manier opvatten, wordt het vaak als kritiek opgevat.

*Perfectionisme is een valkuil bij hoogbegaafden, waak ervoor dat goed soms goed genoeg is.

Rechtvaardigheidsgevoel

Hoogbegaafdheid en sociale interactie

Je anders voelen

Uit onderzoek blijkt dat rechtvaardigheidsgevoel een gemene deler is bij hoogbegaafde personen. Eerlijk verdelen, mensen eerlijk behandelen, maar ook eerlijke kansen geven.

⚔️Afspraak is afspraak. Als je een afspraak maakt met iemand en dit gebeurt niet, dan zul jij dat niet begrijpen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij of de ander niets mag vergeten, het is puur een principekwestie want je hebt iets afgesproken. Als jij, of de ander, een afspraak niet na kan komen, dan geef je een uitleg.

⚔️Niet alleen afspraken, ook regels moeten worden nagekomen worden, zo niet, begrijp je dat niet. Als de regel is, je rookt niet binnen 100 meter van de ingang van het pand, dan doe je dat gewoon niet. Trouwens… Soms steekt de enorme behoefte aan vrijheid hier de kop op en gebruik je al je creativiteit om de regels naar je eigen zin te buigen.

⚔️Eerlijkheid ten koste van harmonie. Een leugentje om bestwil gaat hoogbegaafden niet goed af, ze zien vaak het nut er niet van in. Ze willen anderen niet kwetsen, maar geven een eerlijk antwoord als daar rechtstreeks naar gevraagd wordt.

⚔️Je hecht waarde aan authenticiteit, ook dat is immers ook eerlijk zijn.

⚔️Oneerlijkheid in de wereld kan grote invloed op je hebben.

Je anders voelen

Hoogbegaafdheid en sociale interactie

Je anders voelen

Anders voelen is een belangrijk onderdeel dat bijna alle hoogbegaafden wel herkennen. Alle kenmerken bij elkaar zorgen dat je een andere blik hebt op de wereld, andere vragen hebt, je niet wilt schikken, mensen je niet begrijpen, je vastloopt in organisaties of sociale kringen. De kans dat je iemand tegenkomt die hetzelfde in het leven staat is zeer klein want: A – slechts 1 op de 30 mensen is hoogbegaafd (slechts 1 op de 15 is uiterst hoogbegaafd), B – veel hoogbegaafden hebben geleerd zich aan te passen, dus zullen zich niet direct openbaren als de persoon die ze ècht zijn, en.. doe jij dat zelf wel, laat jij jezelf helemaal zien? C – Naast hoogbegaafde kenmerken heb je ook nog je eigen persoonlijkheid en dat moet ook moet ook passen, D – en dan is het nog afhankelijk van jouw eigen interactie-frequentie. Hoe veel verschillende mensen zie je op een dag en in hoeveel verschillende omgevingen?

🙃Je praat anders (dan 29 andere mensen in je omgeving), vindt andere dingen leuk, vindt andere dingen belangrijk, stelt andere vragen.

🙃Sommige mensen voelen wel dat ze anders zijn, maar kunnen niet perse uitleggen waar het hem in zit.

Gevormd vanaf je geboorte

De kenmerken van hoogbegaafdheid en sociale interactie worden al van jongs af aan gevormd. Als kind kun je dus al verder kijken dan (misschien wel alle) 29 andere kindjes in de klas en je rechtvaardigheidsgevoel is enorm. Ook het anders voelen wordt al vroeg ervaren, want wat als jij wel kunt lezen of kleuren herkennen, maar niemand anders kan dat, wat doet dat dan met je? Stel je eens voor hoe je gevormd kunt worden als je sociale interactie al van jongs af aan niet zo loopt als bij andere kinderen. Wat doet dat met jouw blik op de maatschappij en andere mensen? Hoe manoeuvreer jij tussen anderen?

Ik hoop dat het lezen van deze posts je al een beetje meer begrip geeft, dat je echt anders bent op sommige gebieden. En dat anders zijn niet erg is, dat je niet alleen bent. Je bent immers wie je bent en dat is hartstikke oké!

Contact over hoogbegaafdheid en sociale interactie?

Binnenkort komt deze informatie en meer, gebundeld in een (e)boek. Alvast meer weten? Stuur me een berichtje! Altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen en oude bekenden weer te spreken!

Je kunt me ook vinden op instagram (@considerabel).


Meer berichten gerelateerd aan hoogbegaafdheid?

437 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page