top of page

Kiezen voor jezelf bij burn-out

Op twee augustus 2019 kreeg ik van mijn schoonmoeder een boek: Midlife van Maureen Brady. De ondertitel van dit boek: meditaties voor vrouwen. Een boek dat ik nooit zelf gekocht zou hebben. Het boek is uit 1996, dat was dus 24 jaar geleden. Als ik het goed heb was zij toen 50. Tien jaar ouder dan ik nu. Ik ben benieuwd naar de tijdsgeest, de lessen en de ontdekkingen die ik ga doen. Het boek is verdeeld in 365 dagen mijn doel: iedere dag een bladzijde.

14 augustus: opoffering

“Vandaag accepteer ik de prijs van mijn keuzes”.

Kiezen voor jezelf bij een burn-out

Kiezen voor jezelf is soms moeilijker dan je zou denken. Het voorbeeld wat me meteen te binnenschiet is iemand die een burn-out heeft, of last heeft van stressgerelateerde klachten. Ik zet ze nog eens op een rijtje (CSR):

  1. Moe, geen zin, futloos. Je voelt je steeds moe en je hebt geen zin meer in dingen die je normaal leuk vindt. Na je werk kom je tot niets. Van een normale portie rust knap je niet meer op.

  2. Niet kunnen ontspannen. Ontspannen gaat steeds moeilijker, ook als je moe bent.

  3. Slaapproblemen. Je slaapt slecht in, slaapt niet goed door, of je bent ’s morgens nog moe als je wakker wordt.

  4. Snel geïrriteerd. Je hebt een kort lontje, bent sneller aangebrand en krijgt eerder ruzie. Je blijft voortdurend op scherp staan.

  5. Piekeren. Je blijft malen en kunt dingen niet loslaten.

  6. Emotioneel. Je bent sneller emotioneel. Je incasseringsvermogen is op. Je bent somberder, onzekerder of angstiger dan normaal.

  7. Gaat maar door. Je kunt niet meer stoppen, je hebt de neiging om maar door te blijven werken.

  8. Concentratie- en geheugenproblemen. Je dwaalt gemakkelijk af, kunt niet meer goed plannen en organiseren. Je vergeet dingen en maakt meer fouten.

  9. Gespannen spieren. Je hebt hoofdpijn, spierpijn, pijn in de rug of in de schouders.

  10. Sneller ziek. Je weerstand neemt af, dus pak je sneller dat griepje mee.

Je ervaart de negatieve effecten van stress als je langer doorgaat dan goed voor je is, of op de verkeerde manier. Dan is het zaak ECHT te kiezen voor jezelf in plaats van voor:

  1. De organisatie

  2. Je plichtsgevoel

  3. Je prestatiedrang

  4. Je fijne collega’s

  5. Je wil om door te gaan

Je lichaam is zo vriendelijk om je een waarschuwing te geven. Het is echt een prachtig goed. Alle reacties ten aanzien van stress worden vertaald door je lichaam, het enige dat jij hoeft te doen is luisteren.

Luisteren

Wat proberen al die klachten je te vertellen en hoe luister jij ernaar? Bovenstaande klachten zijn immers gemeengoed, iedereen heeft er wel eens last van. Daar gaat het ook niet om. Zodra een van jouw klachten jouw leven of werk beïnvloeden is het tijd om te luisteren.

Hoofdpijn krijg je nooit voor niets, spanning in je spieren ontstaat niet vanzelf, irritaties komen niet zomaar uit het niets. Luister naar wat je klachten je zeggen, eigenlijk weet je het antwoord wel, maar wil je er niet naar luisteren.

Doe er iets mee

Na het luisteren komt de actie en daar stagneert het vaak. We weten wel dat we eerder pauze moeten nemen, we weten wel dat we altijd stress krijgen van gesprekken met die ene collega, we weten wel dat de verantwoordelijkheid aan ons knaagt en we weten ook wel dat we misschien ons werk helemaal niet zo leuk vinden maar toch doorgaan.

Dan moet je actie ondernemen, wat kun je doen? Het lijkt moeilijk, het is wellicht ook moeilijk, maar niemand verwacht radicale stappen. De eerste stap is je klachten bespreekbaar maken.

Dan komt de tweede stap: werken aan verandering. Daar zouden radicale dingen kunnen gebeuren. Daar komt de prijs die jij moet betalen voor je eigen gezondheid. Om van je klachten af te komen moet je je gedrag veranderen. Patronen doorbreken.

De prijs

De prijs die je betaalt is niets vergeleken met de waarde die je ervoor terugkrijgt. Namelijk: Jezelf.

  1. Misschien verander je van baan: als deze beter bij je past ben je beter af.

  2. Misschien ga je (tijdelijk) minder werken: als je daar gezond van blijft/wordt, is het de moeite waard

  3. Misschien pas je niet meer in de huidige rol: weet dan dat die rol je klachten opleverde.

  4. Misschien ga je minder geld verdienen: echt, geld maakt niet gelukkig

Het is geen falen, het is de keuze om gelukkig te zijn.

4 views0 comments
bottom of page