top of page

MBTI is hokjes denken, toch?

MBTI, het geeft je vier letters. Met die vier letter weet je, kort door de bocht, wie je bent en wat je het liefst doet. Jouw persoonlijke voorkeur. Maar ook die van alle andere mensen. 16 hokjes om de hele wereld in te stoppen. Zie hieronder.

Alle Typies van MBTI – OPP

Maar jij niet, jij past niet in zo’n hokje. Jij bent uniek er is niemand zoals jij. En met jou zijn er vele die echt niet in zo’n hokje passen. Waarom is dat hokjesdenken dan toch nuttig?

Hokjes zijn nuttig omdat ze ons een framework geven. Mensen zijn niet gemaakt om met chaos om te gaan (hoewel sommigen het beter kunnen dan anderen). Ze willen dat wat ze zien of horen, past in hun wereldbeeld. Hun eigen gecreëerde hokje. Is dat hokje de waarheid? Nee. En ook ja!

Je kunt immers niet anders dan de wereld zien vanuit jouw perspectief. Ook al ben je heel goed in je inleven in anderen, het blijft je eigen perspectief. En dat is waar hokjes handig zijn: om anderen beter te begrijpen.

Hoewel de inhoud van zo’n hokje nooit de waarheid omvat, nooit helemaal, helpt het je de wereld meer begrijpen. Kijk maar eens naar het plaatje hieronder (met liefde geleend van how2act.nl). Beide hebben een eigen visie, ook beide hebben gelijk.

Verschillend wereldbeeld (*how2act)

Zodra jij het wereldbeeld van de ander wilt zien, kun je de ander echt horen en beter begrijpen, zelfs als je moeilijk vindt of je niet in kunt leven. Openstaan voor verschillen in anderen maakt het makkelijker om samen te werken en samen te leven. Dat maakt hokjes de moeite waard. Ook al past het hokje misschien niet precies, het ene hokje zit lekkerder dan het andere hokje. Jij, en ook de mensen om je heen hebben een voorkeur.

Zo houd ik ervan om de dingen te laten komen zoals ze komen, meestal heb ik geen plan en wacht ik af wat de uitkomst zal zijn. Om mij heen heb ik mensen die het juist heel prettig vinden om te plannen. Oei, dat vind ik moeilijk. Waar ik zeg: “we kijken wel even hoe laat we gaan”, wil de ander precies weten hoe laat en dit al dagen (of langer!) van te voren vast leggen. Hoe ga ik hiermee om? Het grijpt me soms naar mijn keel om lang van te voren dingen af te spreken (vraag me ook niet waarom, maar.. ik houd er van als dingen niet vast liggen). Ik weet dat er mensen zijn bij wie dit juist andersom het geval is. Als die niet weten waar ze aan toe zijn, krijgen ze daar stress van. Per situatie bekijk ik hoe belangrijk het voor mij is om mij aan mijn voorkeur te houden. Soms spreek ik alvast een tijd af en soms leg ik uit waarom ik die tijd op dat moment niet kan vastleggen. Het is fijn om te weten dat mensen anders zijn dan ik, alleen door dit te begrijpen kan ik er met minder stress mee omgaan.

Dus, ja, MBTI is hokjesdenken. Handig toch?

8 views0 comments

Kommentare


bottom of page