Ont-dek je Superstimulans

Aandachtsgebieden

Er zijn, volgens Dubrowski, vijf gebieden waar je als persoon sneller en heftiger gestimuleerd kunt zijn. Dit zijn:

  • Psychomotorisch

  • Zintuiglijk

  • Cognitief

  • Verbeeldend

  • Emotioneel

Doordat je op een (of meer) van deze gebieden sneller geprikkeld bent dat een ander, gebruik je dat gebied voor je persoonlijke ervaring en persoonlijk handelen. Het is een kanaal waardoor jouw voorkeursinformatie stroomt in de vorm van sensatie, gevoel, ervaring, beelden, ideeën, hoop en verlangen. De triggers die het stromen van de informatie veroorzaken kunnen intern en extern zijn.

Een voorbeeld: als je psychomotorisch sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan heb je een veel behoefte aan beweging en actie. Stilzitten is niets voor jou. Informatie verwerk je tijdens sport of huishoudelijk werk en je staat stevig met je benen op de grond. 
Stress verwerk je via bewegen: sport, fysieke uitdaging, competitie.

Superstimulans

Een superstimulans is één gebied waarop je hyperprikkelbaar bent, ofwel hoogsensitief. In de vorige eeuw beschreef Dubrowski deze vijf gebieden van sensitiviteit: hyperprikkelbaarheden. De hyperprikkelbaarheden van Dubrowski zijn letterlijk vertaald ‘superstimulansen’.


Er zijn vier kenmerken waaraan je kunt herkennen of dit gebied een superstimulans voor je is:

  • de reactie is groter dan de prikkel zou doen verwachten (je reageert heftiger dan verwacht),

  • de reactie duurt langer dan gemiddeld,

  • de reactie is vaak niet te relateren aan de externe prikkel door het interne veranderproces (je weet dus niet altijd waarom je ineens reageert), en

  • de emotionele ervaring wordt direct naar het sympathische systeem gestuurd (je hart klopt sneller, blozen, trillen, zweten, hoofdpijn, etc), dit kun je in meerdere of mindere mate ervaren.

Alle superstimulansen op een rij


Cognitie

De Intellectuele Superstimulans maakt dat je intellectueel sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen. Je hebt waarschijnlijk heel veel behoefte aan kennis en ontdekken, vragen stellen, ideeën, analyse, waarheid.

Zintuiglijk

Als je zintuiglijk sneller en heftiger geprikkeld ben dan anderen, dan kun je dat merken doordat je (bepaalde) zintuigen sneller en dieper ervaart (reuk, smaak, tast, gehoor, zicht, denk ook aan seks).

Emotioneel

Als jij emotioneel sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan ervaar je jouw positieve en negatieve gevoelens met veel intensiteit. Je hebt veel behoefte aan verbinding met jezelf, anderen, de wereld. Jouw lichaam wordt ook gebruikt voor het uitdrukken van emotie in de vorm van blozen, zweten, trillen, spanning in de spieren.

Verbeelding

Als je verbeeldend sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan heb je waarschijnlijk een kleurrijk en beeldend taalgebruik, ben je associatief, heb je veel fantasie, herken je animisme (alle wezens, planten, dingen hebben een ziel), zie je mogelijkheden en kan je goed dromen. Misschien had je een denkbeeldige vriend of vriendin als kind.

Psychomotorisch

Als je psychomotorisch sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan heb je een constante behoefte aan beweging en actie. Vergelijk het met het duracellkonijn, gewoon lekker doorgaan! Herken je je hierin, dan ben je waarschijnlijk een ook iemand die veel praat en hou je van competitieve uitdaging.

Persoonlijke groei

Volgens Dabrowski kun je alleen een hoge vorm van persoonlijke groei bereiken als je op minstens emotioneel, cognitie en verbeelding hoog scoort. Emotioneel is daarbij essentieel voor de hoogte vorm van persoonlijke ontwikkeling.


Jouw superstimulans?

Wil je graag meer informatie over jouw superstimulans(en) werken? Vul dan de vragenlijst in.

24 weergaven0 opmerkingen