Positieve Sensitiviteit

Zojuist klikte er iets in mij! De titel van deze blog rolde uit mijn immer bewegende gedachtestroom. Dat voelt goed! Dat is wat ik wil, dat is wat ik ben en dat is ook wat ik wil betekenen voor de wereld!


Positieve sensitiviteit!

De maatschappij nu

Wat is dat dan? We leven in een harde wereld, hoor ik vaak. We leven in een snelle maatschappij, niemand heeft echt oog voor elkaar. Is dat zo? Ik vind dat moeilijk om te beoordelen. Ik zie veel mooie dingen. Thuis heb ik een jongen van tien die zich zorgen maakt om het landschap vanwege de windmolens (bij ons langs de Pleij), maar ook vindt hij dat we minder vlees moeten eten en de volgende auto elektrisch moet. Hij is trouwens ook erg trots op mijn elektrische (brom-dus niet)scooter (en ik ook :))! En als er iemand onrecht aangedaan wordt, dan staat hij vooraan om het op te lossen.


Op LinkedIn lees ik de verschrikkelijke verdeling rondom Corona. Het is waar, dat gaat er soms hard aan toe, maar is het niet allemaal uit liefde voor de ander, voor de maatschappij? Ik wil dat graag geloven, noem me gerust naïef.


Het wat positievere Instagram toont me de #hastags die ik volg. Allemaal lieve, diepgaande mensen. Maar beland je een keer op de Reels, dan gaat het er allemaal wat oppervlakkiger aan toe, niets mis mee, zolang we maar respectvol zijn.


Prestatie, cijfers en 'erbij horen' zijn nog steeds de belangrijkste dingen op school, op je werk en tijdens je studie. Soms denk ik dat het meer mag gaan over ‘ben je gelukkig, haal je er voldoening uit, doe je wat je leuk vindt?’, maar ook daar is inspanning en jezelf ontdekken voor nodig. Prestatie is niet vies, succesvol willen zijn ook niet. Net als met alles gaat het ook hier om de intentie. Waarom wil je presteren? En waarom wil je ergens bij horen.

Dit is natuurlijk slechts mijn beperkte blik op de maatschappij. Ik zie de positieve kanten. En de kanten die ik zelf als minder positief beschouw, die wil ik begrijpen.

Positieve Sensitiviteit

En dat is wat positieve sensitiviteit voor mij doet. Naar jezelf kijken en de positieve kanten zien. Naar jezelf kijken en de minder positieve (negatieve?) kanten onderzoeken en aankijken. Wat maakt dat het niet voor je werkt?

Als je dat kunt, dan kun je op dezelfde manier naar de maatschappij kijken: welke positieve kanten zie je en welke negatieve kanten? En wat maakt dat het niet voor je werkt?

Jij bent het middelpunt van jouw leven. Jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk. Jij bent de enige die invloed heeft op je gevoel, je gedachten en je lichaam. Ook als er van buiten af invloed op je wordt uitgeoefend, heb jij direct invloed op hoe je er mee om gaat. Dat is positieve sensitiviteit.


Er ligt al zoveel nadruk op alle negatieve kant van hoogsensitiviteit. Dat op zichzelf is al negatief genoeg. Laten we elkaar omarmen, laat we elkaars kwaliteiten zien. Laten we genieten van wat we kunnen. Laten we omarmen wat we niet kunnen. Want tja, die kant heb je ook.

Benadruk je talent, benadruk waar je blij van wordt. Je bent goed zoals je bent. Helemaal!

Wat is Positieve sensitiviteit niet?


  • Je afzonderen omdat je te snel geprikkeld bent.

  • Niet in groepen kunnen bewegen omdat je daar te gevoelig voor bent.

  • Je alsmaar moeten aanpassen.

  • Altijd positief zijn.

  • Anderen moeten rekening houden met jouw sensitiviteit.

  • Veel mindfulness beoefenen.

  • Nog meer mediteren.

  • Ademhalen.

  • Je boven de ander verheffen.

  • Je minder dan een ander voelen.

De eerste stap naar positieve sensitiviteit

De eerste stap naar positieve sensitiviteit is een helder & kloppend zelfbeeld. Vanuit dit zelfbeeld kun je naar de wereld uitreiken, wat past bij jou, wat past niet bij jou. En daarbij de vraag stellen: wat maakt dat het wel/niet bij je past? Op die manier kom je altijd weer bij jezelf uit. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je kernwaarden in beeld te brengen. Zodra je je kernwaarden weet kun je er naar leven. En geloof me, dat is niet altijd makkelijk.

Eerlijkheid is een van mijn kernwaarden. Laatst floepte ik er zomaar een leugentje uit. Hij was niet nodig en had absoluut voorkomen kunnen worden, het bracht me in de war en ik was van slag. En toch... Toch deed ik het, bewust. Omdat het even gemakkelijker was dan de waarheid vertellen.

Wil jij op het gebied van sensitiviteit meer inzicht in je zelfbeeld? En wil je dit graag op een positieve manier? Vul dan de vragenlijst ‘Positieve Sensitiviteit’ in. Kies voor Zilver of Goud voor een gedetailleerde beschrijving.


Positieve Sensitiviteit, gemiddelde hoge en lage scores:

Hieronder een aantal grafiekjes met vragen uit de vragenlijst. De hoogste en laagste scores zijn hier weergegeven. Ik ben benieuwd naar jouw score en jouw sensitiviteit!Heb je interesse, maar twijfel je nog? Je kunt me al je vragen mailen. Bellen of appen mag ook.