top of page

Spiritualiteit

Op twee augustus 2019 kreeg ik van mijn schoonmoeder een boek: Midlife van Maureen Brady. De ondertitel van dit boek: meditaties voor vrouwen. Een boek dat ik nooit zelf gekocht zou hebben. Het boek is uit 1996, dat was dus 24 jaar geleden. Als ik het goed heb was zij toen 50. Tien jaar ouder dan ik nu. Ik ben benieuwd naar de tijdsgeest, de lessen en de ontdekkingen die ik ga doen. Het boek is verdeeld in 365 dagen mijn doel: iedere dag een bladzijde.

5 augustus: spiritualiteit

De strekking van deze dag is: zoek God niet buiten jezelf maar in jezelf ofwel: spiritualiteit is zoeken naar de kracht in jezelf in plaats van buiten jezelf. En dat vind ik wel mooi. Ik roep dat al jaren, maar.. vraag ik me nu af.. geloof ik het ook? Ben ik niet constant op zoek naar hulp van buiten, iemand of iets die mij een stapje verder kan helpen?

De affirmatie die erbij hoort: mijn spirituele verbinding is er al. Het enige wat ik hoef te doen is bereid te zijn om deze kennis als de mijne te ontvangen.

Mooi. Ik word er even stil van.

Spiritualiteit

Spiritualiteit is zoeken naar de kracht in jezelf in plaats van buiten jezelf. Voor mij een tegenstrijdig onderwerp, zeker als we het hier hebben over God. Zoek God niet buiten jezelf maar in jezelf. Wat is God, wie is God? Ik geloof in dingen die we niet direct kunnen verklaren, zoals de kracht die in ieder mens zit en in de natuur. Ook vind ik dat er een connectie kan bestaan tussen mensen, dieren en dingen die we soms niet kunnen verklaren. Helaas laat ik me vaak beïnvloeden door hoe ik denk dat mensen denken over spiritualiteit. Ik wil bijvoorbeeld niet dat anderen me zweverig vinden en durf er daarom niet altijd aan toe te geven.

Mijnsinziens bestaat een mens uit: lichaam, verstand en gevoel. Een drie-eenheid die in balans moet zijn. Alle drie hebben invloed op elkaar en een belangrijke rol. Is er dan nog een vierde? Iets wat buiten ons staat, iets wat mensen verbindt? Een collectief? Of zit dat ook in ons?

Tijdens mijn coaching ervaar ik regelmatig het gevoel van een ander, fysiek of emotioneel. Ik voel me ineens benauwd, ik krijg hoofdpijn of ik voel verdriet. Het is iets dat niet van mij is, maar mij op dat moment omhult, het is een hulpmiddel waardoor ik de ander kan helpen. Is dat spiritueel?

Zelfzorg

Teruggrijpend op de zelfzorg van gisteren: tevreden zijn met wie je bent is ultiem voor je zelf zorgen, is het niet? Dat betekent ook dat je je niets aantrekt van wat anderen vinden. Ik mag dus een zweefteef zijn in de ogen van een ander, als ik maar tevreden ben. Spiritualiteit betekent zoeken naar de kracht in jezelf in plaats van buiten jezelf.

Zoek het in jezelf

Vandaag laat ik in het teken staan van ontvankelijk zijn voor de kennis, liefde, spiritualiteit die ik bezit.

PS

Voor een vriendin van mij maakte ik voor haar verjaardag een stel kaarten van de zeven Chakra’s. Zeven keer zoeken naar de kracht in jezelf in plaats van buiten jezelf. Je kunt ze hier bekijken: de zeven chakra’s. Ik heb nog een paar pakketjes over. Wil je een pakketje ontvangen? Voor 10,- inclusief verzendkosten kan ik ze opsturen. Maar op=op. Stuur me een e-mail dan gaan we het regelen!

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page