top of page

Te veel in je hoofd (te weinig uit je handen)

Te veel in je hoofd en te veel nadenken, het is een veel voorkomend probleem bij mensen. Ook hoogbegaafde mensen hebben hier een handje van, hun hoofd is immers hun kracht! Je hoeft er natuurlijk niet hoogbegaafd voor te zijn! Veel nadenken en dan door alle gedachtes de kern niet meer kunnen ontdekken. Je hebt verschillende ideeën maar komt er niet toe, of maar half. Je begint ergens aan maar maakt het niet af. Of, je denkt jezelf suf, cirkeltje voor cirkeltje, doodvermoeiend. En uiteindelijk zeg je maar tegen jezelf: ik weet het toch niet, ik weet het gewoon niet!

En dat gebeurt bij iedereen wel eens en er is niets mis mee, zolang het je niet dwars gaat zitten en je niet belemmert in je dagelijkse bezigheden (dat geldt trouwens voor alles).

Waarom geen actie

 1. Hoe komt het dan dat je niet tot actie komt? Dat is voor iedereen anders. Misschien moet het eerst helemaal kloppen in je hoofd en komt je dan pas tot uitvoering?

 2. Of misschien zijn er nog obstakels die eerst overwonnen moeten worden?

 3. Misschien twijfel je of het wel echt is wat je leuk vindt?

Het klopt nog niet

Als het nog niet klopt, hoe pak je dat dan aan? Je blijft er over malen tot het wel klopt, maar waarschijnlijk doe je dat al langer dan je eigenlijk zou willen. Keer op keer hetzelfde riedeltje, en steeds kom je maar niet toch een passend antwoord. Wat helpt? Een aantal tips:

Ga een eind wandelen, in je eentje, zonder telefoon, dan komen de gedachten wel. Maar probeer dan eens geconcentreerd NIET te denken. Tel je stappen of je ademhaling, steeds tot 10 en dan opnieuw. Ben je de tel kwijt of afgeleid, begin gewoon weer bij één.

Praat er over! Er over praten zorg voor inspiratie, voor andere denkprocessen. Je hoeft niet het gesprek aan te gaan om antwoorden te vinden bij een ander, maar door je probleem te structureren en helder uit te leggen, komt op oplossing vaak vanzelf.

Is het wel belangrijk? Jij wilt dat alles als een precies passende puzzel in elkaar valt, maar is dat wel belangrijk, moet het echt kloppen voor je begint? Misschien klopt het pas als je begonnen bent? Geeft antwoord op de volgende vragen: Wie heeft er invloed op? Kun jij het veranderen? Wat moet je daarvoor doen? Wie kan je erbij helpen?

Het voelt gewoon niet goed. Als je iets wel wilt, maar het voelt niet goed dan klopt er inderdaad iets niet. Wil je het Echt? Onderzoek je gevoel dan, niet door erover te denken, maar door echt te voelen. Ga rustig zitten zonder afleiding en daal af naar je gevoel, waar zit je gevoel, hoe voelt het? Hoe ziet het eruit? Vraag je gevoel eens: wat wil je me vertellen? Neem hier rustig de tijd voor. Dat klinkt misschien vaag en zweverig, maar jij kent jezelf het beste. Accepteer wat je jezelf kunt vertellen. Je kunt dit ook in een geleide meditatie doen, of contact met mij opnemen of ik hier iets voor je kan betekenen.

Obstakels die overwonnen moeten worden

Soms vertel je jezelf: ik moet eerst dit, en dan pas kan ik dàt.

 1. Bijvoorbeeld, ik moet eerst geld hebben, voor ik een eigen bedrijf kan beginnen

 2. Of, ik moet eerst een studie doen voor ik kan gaat werken

 3. Of, ik moet eerst 10 kilo afvallen voor ik weer wil gaan daten

 4. Of…

Dit zijn geen voorwaarden, dit zijn belemmeringen waardoor jij van jezelf nog niet hoeft. Het enige dat nodig is, is actie. Hoe zou je je voorwaarde kunnen invullen:

Wie kan jou daarbij helpen? Ga eens na in de groep van vrienden en familie en maak een lijst met twee of drie mensen die er altijd voor je zijn is, wie jou steunt en wie je helpt, iemand op wie je echt kunt bouwen. Heb je iemand in gedachte?

Maak dan nu ook een lijst met mensen waarvan jij vindt dat ze het allemaal goed voor elkaar hebben. Mensen waarvan je vindt dat ze soms te veeleisend zijn, te veel doorvragen of hun zin proberen door te duwen. Denk er maar eens over na wat je niet prettig vindt aan die lijst met mensen.

Oke, nu het belangrijk deel. Je komt het verst in je leven als je enigszins uit je comfortzone wordt gehaald. Dat betekent: de lijst met fijne, steunende mensen, die gooi je weg. Natuurlijk moet je die in je leven hebben, maar die gaan je niet helpen je doel te halen. Klim uit je comfortzone en vraag iemand uit de lijst met mensen die je een beetje vervelend vindt. Deze mensen zullen je vragen je aan je woord te houden, deze mensen wil je niet teleurstellen, deze mensen gaan jouw helpen! Doodeng of niet? Maar zeg eerlijk: wanneer ga je beter je best doen?

Heb je er zelf invloed op? Denk eens aan in cirkel van invloed van Covey (zie de video hieronder). Kun je iets veranderen aan de situatie of niet? Als je wilt dat er eerst dingen veranderen waar je geen invloed op hebt, dan kun je er vanuit gaan dat die voorwaarde nooit vervult gaat worden. Heb je er wel invloed op, ga op onderzoek hoe!Wil je wel echt? Wees eens eerlijk tegen jezelf, is het ECHT nodig om eerst aan de voorwaarden te voldoen af te ronden voor je je doel kunt bereiken? Wat gebeurt er als je gewoon start?

Is het wel echt wat je leuk vindt?

Deze vraag is zo moeilijk in deze tijd. We kunnen alles kiezen, alles worden en heel veel doen. Hoe weet je dan of wat jij kiest ook echt bij je past? Herken je hetvolgende:

 1. Heb je wel eens weloverwogen keuzes gemaakt waar je toch snel op uitgekeken was?

 2. Heb je wel eens gekozen voor wat je dacht dat goed was, en het bleek dat je er niet blij van werk?

 3. Vind je eigenlijk alles leuk?

 4. Doe je te veel dingen tegelijk? waardoor je niets ècht je aandacht kunt geven?

Hier heb ik een heel simpele techniek voor ontwikkeld. Met die techniek ga je terug naar de simpelste versie van jezelf. Wat is voor jou belangrijk als mens? Waar wil jij het liefst je hele dag mee vullen? In twee uur heb je in een paar kernwoorden jouw kern, jouw ‘aanknop’ op papier. De eerste stap gaat over ENERGIE. Je gaat leren dat er verschillende soorten energie zijn. Ik heb dat samengevat in het onderstaande plaatje.

Energiebeleving & energieverdeling

Workshop

De techniek die ik hierboven noem ga je leren in twee uur. Daarna heb je een plattegrond van jezelf, een handleiding waarbij je voor de rest van je leven de juiste keuzes gaat maken. De workshop over het vinden van jouw ‘aanknop’ wordt gegeven in Huissen of Arnhem, op locatie is ook een optie. Je komt dan helemaal tot de kern van wie jij bent als mens, als ondernemer, als werknemer. Vind meer informatie over de workshop en alle mogelijkheden hier: waar wil jij van ‘aan’?.

Er is ook een online versie in de maak. Wil je de online versie doen zodra hij beschikbaar is, laat het me weten!

‘Aan’ de slag

Valkuilen

Nog een kleine extra toevoeging. Te veel in je hoofdzitten is een van de valkuilen die ik niet noem in mijn gratis online learning over Hoogbegaafdheid is: te veel in je hoofd zitten en niet tot actie komen. Ik ga die er zeker nog bijvoegen, want het is een veel voorkomende! Heb je interesse in de e-learning: schrijf je dan vast in! In januari 2020 komt hij online.

38 views0 comments

Comentarios


bottom of page