• Jelke Glaser

Veel emoties voelen - Emotionele Superstimulans

Bijgewerkt: mei 27

""Je bent veel te gevoelig!", als je dat regelmatig hoort, zou ik vooral doorlezen!


Als jij emotioneel sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan ervaar je jouw positieve en negatieve gevoelens met veel intensiteit. Je hebt veel behoefte aan verbinding met jezelf, anderen, de wereld. Jouw lichaam wordt ook gebruikt voor het uitdrukken van emotie in de vorm van blozen, zweten, trillen, spanning in de spieren.

Wat er nog meer gebeurt, lees vooral verder.


HSP

Hoogsensitieve en hoogbegaafde mensen zijn op bepaalde gebieden sneller en heftiger gestimuleerd dan andere mensen, dat noemen ze ook wel hyperpikkelbaarheid, zelf noem ik het liever een superstimulans. Je gaat dus sneller 'aan' en merkt dit ook langer en dieper. De verschillende gebieden waarop je snel gestimuleerd kunt zijn:

 1. Psychomotorisch

 2. Zintuiglijk

 3. Intellectueel

 4. Verbeeldend

 5. Emotioneel

In een vorige blog - meer wind en diepere wortels heb ik uitgelegd dat je als hoogsensitief persoon meer meekrijgt en dit ook dieper verwerkt. Maar hoe merk je dat en.. Hoe verwerk je dat? De theorie van vandaag komt uit Dubrowski (1937) in “Leven met intensiteit” en M. Piechowski (Overexcitabilities - 1999). In mijn blog Psychomotorische Superstimulans staat beschreven wat een superstimulans precies is.


Emotie

Vandaag lichten we de emotie er uit. Laten we beginnen met de uitleg van wat emotie is. Emotie [gemoedsbeweging] {1824} < frans émotion, gevormd van é- [uit] + latijn motio [beweging, koortsrilling], aansluitend bij het veel oudere émouvoir [ontroeren] < vulgair latijn exmovēre < latijn emovēre [ergens uitdrijven, doen schudden], van ex [uit] + movēre [in beweging brengen].

Emoties zetten ons in beweging. De psycholoog N. Frijda beschrijft emoties al een signaal voor een belangrijke gebeurtenis:

 • 1) Fysiologische arousal: de verandering op neuraal en hormonaal niveau als reactie op een impuls, ofwel de fysieke reactie (hartslag, ademhaling).

 • 2) Subjectieve gevoelens: de persoonlijke ervaring van de fysiologische arousal, ofwel de emotionele beleving (boos, bang etc).

 • 3) Cognitieve interpretatie: de persoonlijke interpretatie (betekenisverlening) die wordt gegeven aan de impuls en de fysiologische en subjectieve reactie erop (het komt door...).

 • 4) Gedragsmatige reacties: de uitdrukking van de emotie dmv gezichtsuitdrukking of andere handelingen (glimlachen, huilen, wegrennen).

Emotionele Superstimulans

Als je emotioneel sneller en heftiger geprikkeld ben dan anderen, zijn alle bovenstaande punten ook sneller geprikkeld. Als jij emotioneel sneller en heftiger geprikkeld bent dan anderen, dan ervaar je jouw positieve en negatieve gevoelens met veel intensiteit. Je hebt veel behoefte aan verbinding met jezelf, anderen, de wereld. Jouw lichaam wordt ook gebruikt voor het uitdrukken van emotie in de vorm van blozen, zweten, trillen, spanning in de spieren. Mensen die supergestimuleerd zijn op dit gebied geven aan intuïtief aan te voelen wat de ander nodig heeft, of hoe de sfeer is in de ruimte. Ze kunnen ook emoties van de ander overnemen.


Hoe werkt hyperprikkelbaarheid op emoties?
Emotionele Superstimulans


Je kracht

Jouw kracht: jij hebt de aangeboren capaciteit om je diep bewust te zijn je eigen gevoelens en die van anderen. Als jij een positief gevoel hebt over iets, dan kun je er uren aan besteden. Je lichaam is een goede raadgever over jouw emoties.


Overprikkeld, vermoeid of emotioneel gespannen?

Ben je overprikkeld of vermoeid? Dan kan je emotie een negatieve weerslag hebben op je lichaam: buikpijn, hoofdpijn, hartkloppingen en zo verder. Wanneer jouw emoties er niet mogen zijn (door onbegrip etc.) heb je meer kans op depressie, ‘je anders voelen’, geen plaats in de maatschappij hebben, dit kan suïcide en vereenzaming tot gevolg hebben.

Je bent gevoeliger voor lichaamssignalen en symptomen, je hebt grotere kans op stressgerelateerde en/of ‘psychosomatische’ ziekten ontwikkelen.

Juist voor jou is het belangrijk goed naar je lichaam te luisteren en naar je emoties. Het lichaam uit zijn emoties soms op mysterieuze wijze. Emoties die niet gehoord worden, blijven hangen in het lichaam en bij jou des te heftiger.


Onderprikkeld

Voor mensen die zich emotioneel snel geprikkeld voelen is verbinding heel belangrijk. Verbinding met zichzelf en met anderen. Als je weinig emotionele prikkels ervaart, dan ga je die misschien opzoeken in boeken of films (zeker als je ook verbeeldend snel geprikkeld bent). Of forceren bij anderen. Je kunt wanhopig op zoek gaan naar het ultieme liefdesgevoel, die connectie met de ander die zo intens en euforisch is.


Wat anderen zeggen

 • “doe niet zo emotioneel”

 • “maak niet zo’n drama”

 • “laten we vooral praktisch blijven”

 • “daar hebben we het nu niet over”

 • “wat voel je me goed aan”

 • “dat heb je goed ingeschat”

 • "ach, daar moet je je niets van aantrekken!"

 • "maak het niet meteen zo persoonlijk"

Wat anderen zeggen hoeft niet de waarheid te zijn, maar het kan wel. De vraag is hoe goed jij kunt omgaan met jouw gevoeligheid. Omarm wie je bent, op je emotie heb je weinig invloed, op de manier waarop je er mee omgaat wel.


Als het je overweldigt

Op het moment dat de emoties je overweldigen, dat je niet meer weet wat van jou is en van de ander, dan ben je misschien de verbinding met jezelf even kwijt. Of misschien heb je dat al langer. Verbinding met jezelf en jouw kracht kun je oefenen en opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan: aandacht geven aan wie je bent, jezelf niet wegcijferen, opkomen voor jezelf, je krachtig mogen voelen, nee zeggen tegen een ander, ja zeggen tegen jezelf.

Heb je moeite met het bovenstaande, neem gerust contact met me op, misschien kan ik iets voor je betekenen.


Bekijk ook mijn andere blogs over Superstimulansen.

28 keer bekeken0 reacties