top of page

Waardeer je leeftijd

Op twee augustus 2019 kreeg ik van mijn schoonmoeder een boek: Midlife van Maureen Brady. De ondertitel van dit boek: meditaties voor vrouwen. Een boek dat ik nooit zelf gekocht zou hebben. Het boek is uit 1996, dat was dus 24 jaar geleden. Als ik het goed heb was zij toen 50. Tien jaar ouder dan ik nu. Ik ben benieuwd naar de tijdsgeest, de lessen en de ontdekkingen die ik ga doen. Het boek is verdeeld in 365 dagen mijn doel: iedere dag een bladzijde.

13 augustus: rijpheid

Vandaag erken ik mijn rijpheid als een kostbaar goed en bied haar als zodanig aan”. Zelfs nu ik veertig ben heb ik hier moeite mee. Ik hoor de oordelen, gedachten en tegenspraak van anderen in mijn hoofd. Alles door mijzelf verzonnen natuurlijk.

Ouder worden

Al toen ik nog een kind was wilde ik ouder zijn. Ik wilde ouder zijn omdat ik:

 1. Dan zou weten wat ik zou worden

 2. Dan klaar zou zijn met school

 3. Dan misschien het lef gehad had om over mijn problemen te praten

Begin twintig en ik wilde ouder zijn omdat ik

 1. Dan zou weten wat ik zou worden

 2. Dan zou ik misschien mijn problemen opgelost zou hebben

Halverwege twintig en ik wilde ouder zijn omdat ik

 1. Graag wilde dat mensen naar me luisterde

 2. Gerespecteerd wilde worden

 3. Niet als klein meisje gezien wilde worden

 4. Dan misschien zou weten wat ik wilde worden

Dertig en ik wilde graag ouder zijn omdat ik

 1. Graag wilde dat mensen naar me luisterde

 2. Gerespecteerd wilde worden

 3. Niet als klein meisje gezien wilde worden

 4. Dan misschien zou weten wat ik wilde worden

En zo gaat dat verder. Mijn leeftijd waarderen is er nooit bij geweest. Nu ben ik veertig en soms (niet vaak meer) denken mensen dat ik 25 ben, en ik voel me ook soms nog een klein kind. Mensen krijgen de behoefte om me te helpen, terwijl ik niets liever wil dan een gesprek met wederzijds respect. Maar nu hoef ik niet perse ouder te zijn:

 1. Ik geloof dat respect niet in de leeftijd zit, maar in je uitstraling en gedrag

 2. Ik waarschijnlijk het gedrag ontvang waar ik onbewust om vraag

 3. Ik er soms wel van geniet jonger geschat te worden dan ik ben

 4. Ik geleerd heb dat jongere mensen soms evenveel of meer te vertellen hebben dan ouderen

 5. Ik zo ongeveer weet wat ik wil worden maar geaccepteerd is dat de zoektocht mijn weg is

 6. Ik ben een stuk blijer met mezelf dan 20 jaar geleden (dan schieten de tranen in mijn ogen omdat ik een paar weken geleden iemand ben verloren. Iemand die twintig jaar geleden heel belangrijk voor mij was. Iemand van wie ik terugkijkend veel geleerd heb).

Rijpheid erkennen is niets anders dan blij zijn met wie je op dit moment bent.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page