top of page

Wat vind jij van jezelf (en anderen)?

Keer op keer merk ik het. We zitten allemaal veel in ons hoofd. We denken na over alles, dat is onze kracht. Wij, mensen, hebben zelfbewustzijn gekregen en gebruiken dat graag. En hoe doen we dat? We vinden van alles van ons zelf (en anderen). Een aantal voorbeelden:

Ik ben moe, maar ik ga door!

Het is fantastisch dat je, ondanks vermoeidheid, pijn of de behoefte om op te geven toch doorgaat. Dat noemen we discipline, doorzettingsvermogen, lef, gedrevenheid.

Ik ben moe, dus ik stop!

Het is fantastisch dat je, ondanks dat je een doel had, toch stopt. Dat noemen we luisteren naar je lichaam, weten waar je grens ligt, je reserves bewaken.

Ik heb het niet zo naar mijn zin op mijn werk, maar ‘it pays the bills’, dus ik ga door!

Het is noemenswaardig dat je, ondanks je tegenzin, toch opstaat en naar je werk gaat. Dat noemen we discipline, doorzettingsvermogen, realisme, gedrevenheid, loyaliteit.

Ik heb het niet zo naar mijn zin op mijn werk, als ik eerlijk ben is het ronduit klote. Ik houd er mee op.

Het is noemenswaardig dat je, ondanks dat je je een betaalde baan hebt, stopt om te zoeken naar wat je wel wilt. Dat noemen we zelfbewustzijn, kiezen voor jezelf, lef, weten waar je grens ligt.

Ik ben boos, maar ik kan me inhouden!

Het is knap dat je, ondanks je emoties, jezelf onder controle hebt. Dat noemen we zelfbeheersing, rust, diplomatiek en sterk.

Ik ben ben boos en ik schreeuw het uit!

Het is knap je dat jezelf laat zien, ondanks dat dat je kwetsbaar maakt. Dat noemen we overgave, laten gaan, kwetsbaarheid, jezelf zijn.

Anderen vertel ik graag dat beide opties goed zijn. En, ja dat vind ik ook, met heel mijn hart -voor hen-. Kijk ik naar mezelf, ben ik veel beter in de eerste optie, zodra het tweede aan de orde is, ben ik niet meer trots, en geef ik mezelf die prachtige eigenschappen niet. Ik vind mezelf laf, een sukkel, een zeikerd en vooral een zwakkeling. En ik ben daarin niet alleen. Durf jij bewust naar jezelf te kijken, te luisteren? Mag jij trots te zijn op je beslissingen?

Wat kun je doen als je wel trots wilt zijn, maar als het je niet lukt? Kom dan eens uit je hoofd! Leer luisteren naar wat je nog meer bent (gevoel, lichaam).

9 views0 comments

Comments


bottom of page