top of page

Anders zijn

In mijn coachpraktijk maak ik het dagelijks mee, mensen die ervaren dat ze anders zijn. Mensen die daarom niet goed weten hoe ze passend werk kunnen vinden. Mensen die daarom een groot energielek hebben, dat ze proberen te dichten door niet anders te zijn.

Na al die jaren van evolutie is het nog niet tot ons doorgedrongen dat het oké is om te zijn wie je bent. Ik moet denken aan het boek ‘ik ben ok, jij bent ok’, van Thomas Harris (uit 1973). Dat slingerde bij ons thuis rond, toen ik een kind was. En is het niet precies zo? Laten we stoppen met anderen en onszelf in een stramien te proppen. Je bent immers wie je bent.

“zo ben ik nu eenmaal”

Ik zeg niet dat je niet kunt veranderen, niet kunt werken aan jezelf. De uitspraak: “zo ben ik nu eenmaal” is hier niet van toepassing. “Zo ben ik nu eenmaal” is een slachtoffer, iemand die denkt dat hij er niets aan kan doen dat hij in de situatie zit waarin hij zit en dit niet daadwerkelijk accepteert.

In mijn praktijk gaat het om mensen die zich anders voelen. Er zijn zoveel mensen die zich anders voelen dat het bijna normaal is, anders zijn is niet raar. Het gaat hier om “ik ben oké zoals ik ben” en als dat anders is dan de middenmoot dan is dat goed. Je anders voelen kan op veel gebieden maar het belangrijkste bij ‘je anders voelen’ is dat je geen aansluiting vindt bij anderen en daar ontstaan de problemen.

Jij en de ander

Je anders voelen impliceert het al: er zijn anderen bij betrokken. Je kunt je niet anders voelen als er geen anderen bij zijn. Jij beïnvloedt de anderen en de anderen beïnvloeden jou. Deze wisselwerking zorgt voor het gevoel van ‘anderszijn’. Bedenk je eens wie je zou zijn als er geen anderen waren of als iedereen zo is als jij. Die persoon is wie je bent in de kern. Die persoon is niet anders, die persoon is niet normaal. Die persoon is wie hij is.

Iedereen kan helpen

De eerste stap die je kunt zetten om beter om te gaan met anders zijn is door gewoon lekker anders te zijn. Laat anderen vooral zien dat je anders bent, je kunt immers geen aansluiting vinden op wat je niet laat zien. Wij als maatschappij kunnen daarin ook een handje helpen. Laten we mensen accepteren voor wie ze zijn en proberen hun positieve kanten te benadrukken. Dan durft iedereen meer zichzelf te zijn en is de kans het grootst dat je iemand tegenkomt die ook anders is en misschien wel een beetje hetzelfde.

20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page