top of page

Emotie is veelzijdiger dan je voelt!

Emotie is veelzijdiger dan je denkt (of voelt)

Goed omgaan met emoties is voor velen een probleem. Ik hoorde mijn trainer laatst zeggen, de gemiddelde mens heeft de emotionele volwassenheid van een 13jarige. De oorzaak hiervan? Gedurende onze economische ontwikkeling in de afgelopen duizenden jaren zijn we ons hoofd steeds belangrijker gaan vinden en de connectie met ons lichaam en ons gevoel staat op de tweede plaats.

Emoties zijn verweven door ons hele wezen. Gezond omgaan met je emoties betekent dat de drie niveaus (beschreven door Ross Buck) tegelijkertijd plaatsvinden. Op het moment dat je iets voelt, zien anderen dit en vinden er direct processen in je lichaam plaats.

3. je voelt de emotie / 2. andere zien je emotie / 1. je lichaam reageert op de emotie met verschillende fysieke processen

3. Je voelt de emotie

Neem een verbroken relatie, je voelt verdriet of boosheid of machteloosheid. Het raast door je heen.

Onderdruk je je emoties? Dan voel je ze op een gegeven moment niet meer, maar de ander kan ze nog wel zien en ook in je lichaam ontstaan processen die erbij horen.

2. Anderen zien je emotie

Wanneer je verdrietig bent, kunnen anderen die zien door jouw gedrag, misschien moet je huilen, misschien slaat je stem over, misschien gedraag je je sloom, misschien heb je nergens meer zin in. In de kleinste dingen kunnen anderen, als je goed kijken, zien dat er een emotie speelt!

Verberg je je gevoel voor anderen? Geloof me, dat lukt echt niet altijd, ook al onderdruk je je gevoel voor jezelf, dan nog kan het zijn dat anderen iets aan je merken. Onthoud dat als jij jezelf niet laat zien aan een ander, je ook geen echte connectie met de ander kan maken. De ander zal je niet begrijpen.

1. Fysieke reactie van het lichaam

On vermijdelijke reageert je lichaam, bij verdriet horen tranen, je voelt wellicht druk in je hoofd, of je kunt niet meer slapen. Dit komt door de processen in je lichaam. Niet al die processen voel je direct of überhaupt.

Onderdruk het voelen van je lichamelijke reacties (door medicijnen, alcohol, drugs, sport, negeren etc) dan raak je steeds verder verwijderd van de fysieke reactie die hoort bij emoties en raak je die verbinding kwijt, je snapt jezelf niet meer. Waarom reageert je lichaam zoals het doet?

Wil jij goed omgaan met emoties? De stappen hiervoor komen in een volgende post.

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page