top of page

Zelfbeleving & hoogbegaafdheid

Op twee augustus 2019 kreeg ik van mijn schoonmoeder een boek: Midlife van Maureen Brady. De ondertitel van dit boek: meditaties voor vrouwen. Een boek dat ik nooit zelf gekocht zou hebben. Het boek is uit 1996, dat was dus 24 jaar geleden. Als ik het goed heb was zij toen 50. Tien jaar ouder dan ik nu. Ik ben benieuwd naar de tijdsgeest, de lessen en de ontdekkingen die ik ga doen. Het boek is verdeeld in 365 dagen mijn doel: iedere dag een bladzijde.

12 augustus: zelfbeleving & hoogbegaafdheid

“Ik vind het heerlijk om in het middelpunt van mijn eigen belangstelling te staan.” Dat is de spreuk van vandaag. Luisteren naar jezelf, je hart en je dromen.

Wie ben ik

Zelfbeleving begint bij stilstaan en echt luisteren naar jezelf. Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, en zo verder. Jezelf gunnen die rust voor jezelf te pakken en enkel te observeren wat er gebeurt. Zo kun je veel leren over jezelf. Bijvoorbeeld:

 1. Maak eens een rijtje met je drie belangrijkste kwaliteiten.

 2. Maak eens een rijtje met je drie belangrijkste valkuilen.

 3. Maak eens een rijtje met drie wensen die je op dit moment hebt, waar jij zelf invloed op hebt.

 4. Ga eens een uur wandelen zonder telefoon of gezelschap (zet je telefoon sowieso maar even uit).

 5. Kijk eens naar jezelf terwijl je in gesprek bent met een ander? Wie ben je dan?

En ga er dan mee aan de slag, op jouw manier.

Hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je veel verschillende kwaliteiten gekregen. Tegenover iedere kwaliteit staat een valkuil. Ook zelfbeleving is een valkuil. Net als voor ieder anders is het soms lastig jezelf te zien voor wie je echt bent, hoe jij past in de sociale wereld of de werkende wereld. Hieronder zet ik drie kwaliteiten met hun valkuilen op een rij (er zijn er natuurlijk meer).

Hoge eisen stellen aan jezelf

 1. Omdat jij veel kunt en daar hoge eisen aan stelt, zal je kwalitatief goede producten opleveren en meestal binnen kortere tijd dan anderen.

 2. Jouw eigen kwaliteit(en) kun je niet van anderen verwachten, zodra je jezelf als de norm ziet ben je gedoemd om teleurgesteld te worden in anderen. Dit kan uitmonden in arrogantie of mislukkingen van een project omdat anderen niet dezelfde input leveren als jij.

Goed geheugen, snel opnemen van kennis

 1. Leren en studeren kost jou minder tijd en/of moeite.

 2. Doorzettingsvermogen, leerstrategieën toepassen en samenwerken zijn vaardigheden die jij misschien niet geleerd hebt omdat je het nooit nodig had. Wanneer zaken echt moeilijk zijn, kun je niet op deze vaardigheid terugvallen en dan loop je vast of geef je op.

Denkvermogen

 1. Een van de kwaliteiten van hoogbegaafden is hun vermogen om te denken. Alles kan worden overdacht en geanalyseerd in een korte tijdsspanne.

 2. Er ontstaat dan al snel een onbalans tussen hoofd, hart en lichaam. Je hoofd doet al het werk. Gun ook je hart en je lichaam tijd, dan zal je meer zelfbeleving ervaren, dus jezelf beter leren kennen. Denk hierbij aan sporten, mindfulness, meditatie, yoga of bijvoorbeeld werken met je handen.

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page